Tarieven PCR-testen met COVID reisverklaring
☝Hier & Boek Vandaag!☝

Speekseltest of speeksel PCR-test voor corona

Speekseltest of speeksel PCR-test voor corona

We hebben de afgelopen 2 jaar heel wat nieuwe woorden voorbij zien komen. Van ‘het nieuwe normaal’, tot ‘bubbels’ en ‘2G-regels’. Ook op het gebied van testen hebben we heel wat namen voorbij horen komen waaronder de speeksel antigeentest voor corona. Deze test maakt in tegenstelling tot de normale antigeentest gebruik van speeksel in plaats van neusslijm. De coronatest is daardoor minder vervelend en pijnlijk dan de standaard test. Het word veel gebruikt voor het testen van kinderen.  

Wat is een speekseltest 

Een speekseltest detecteert of in jouw lichaam eiwitten te vinden zijn die onderdeel zijn van het coronavirus. Het gaat hierbij om SARS-CoV-2 nucleocapsid eiwitantigeen. In tegenstelling tot andere testen word bij deze test gebruikgemaakt van speeksel in plaats van neusslijm waardoor de lange wattenstaaf in je neus verleden tijd is.  

Betrouwbaarheid 

Er zjn verschillende merken speeksel coronatesten beschikbaar. Het is het verstandigst om deze test af te laten nemen bij een laboratorium of instelling die daarin gespecialiseerd zijn. In dat geval is de testuitslag beter betrouwbaar dan de snelle antigeentest en net zo betrouwbaar als een PCR test. De speekseltesten zijn meer dan 96% nauwkeurig.

Koop je zelf een test let dan op het volgenden Controleer of de test een CE-markering heeft, wat betekent dat de test voldoet aan de Europese wetgeving met betrekking tot dit type testen. Daarnaast kun je letten op het TÜV keurmerk. Dit is een keurmerk dat bepaalt of een product voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en of het product veilig is en niet belastend voor het milieu.

Speekseltest laten doen (reisverklaring)

Er zijn een aantal laboratoria waar je de speekseltest kunt laten uitvoeren. Met name voor kinderen is dit een ideale optie omdat de test bijna net zo betrouwbaar is als een reguliere PCR-test maar niet pijnlijk is omdat gebruik wordt gemaakt van speeksel in plaats van neusslijm. Je kunt onder andere terecht bij Labonocum in Limmen, en via coronatest-venlo.com op heel vele locaties in Nederland

Prijzen PCR sneltest met COVID reisverklaring
☝Klik hierboven - Koop Vandaag je test!☝

Prijs speekseltest

Het kost gemiddeld zo’n 50 tot 69 euro om de test te laten uitvoeren. Soms betaal je iets meer als je de testuitslag wil gebruiken om te reizen naar het buitenland.

Hoe het werkt

Sommige laboratoria vragen mensen om langs te komen om een monster af te nemen, anderen vragen hun klanten om het monster per post te versturen. Uiteraard ben je dan afhankelijk van de post en moet je dus minimaal een dag wachten op de uitslag. De uitslag is in dit geval niet toereikend om te gebruiken om internationaal te reizen. 

Er zijn ook testlocaties waar je zelf naartoe kunt en binnen 15 minuten de uitslag krijgt tenzij je de uitslag nodig hebt om te reizen, dan duurt het 4 uur. 

In het laboratorium wordt je speeksel afgenomen waarna het door de medewerkers wordt onderzocht onder de microscoop. Als ze het eiwit aantreffen dat ook in het coronavirus zit dan ben je positief op corona. Wordt het niet gevonden dan heb je geen corona. 

Speeksel zelftest voor thuis

Speekseltest

Er zijn een aantal speekseltesten op de markt die je thuis kunt uitvoeren.

Joysbio Corona Speekseltest 

  • Keurmerk: CE-markering
  • Uitslag: binnen 20 minuten 
  • Gemiddelde prijs: €9,95 

Joinstar Speeksel sneltest 

  • Keurmerk: CE-marketing, TüV keurmerk, opgenomen op de BfArM-lijst ( de lijst van het Duitse federale instituut voor Drugs en Medische Hulpmiddelen).
  • Uitslag: Binnen 10 tot 15 minuten
  • Gemiddelde prijs: uitverkocht

Hoe het werkt 

Een speekseltest werkt ongeveer op dezelfde manier als een zelftest, met het verschil dat je geen neusslijm afneemt, maar speeksel. Je plaatst speeksel in een speekselbakje. Met het bijgeleverde pipetje neem je speeksel op uit dat bakje en druppelt dat in het buisje met vloeistof. Nadat je de vloeistof en het monster gemengd hebt druppel je het op de teststrip waarna je binnen 20 minuten ziet of je positief of negatief test op het coronavirus

Een fijn alternatief

De speeksel antigeentest is bijna net zo betrouwbaar als de PCR test en wordt daarom veelvuldig gebruikt om voor kinderen aan te tonen of ze geen corona hebben voordat ze op vakantie gaan. Wij als volwassenen vinden een coronatest niet fijn, maar voor kinderen is het helemaal vervelend, het is dus goed dat er een alternatief is. Houd er rekening mee dat de test gemiddeld 10 euro duurder is dan een gewone antigeentest bij een laboratorium.