In februari 2020 werd het eerste officiële Corona geval in Nederland vermeld, ofschoon het vermoeden is dat het virus zich al eerder bevond binnen onze landgrenzen. 27 februari 2020 vormt voor Nederland echter de officiële start van de wereldwijde pandemie. Wat eerst een ver van onze bed show was, kwam in februari ineens ontzettend dichtbij. De klachten van COVID-19 lijken in het begin vaak op een griep, maar kunnen een ernstige longontsteking veroorzaken, waar mensen aan kunnen overlijden. Een medicijn is er niet, wanneer je Corona hebt opgelopen, maar je kunt er wel alles aan doen om niet andere mensen te besmetten. Doe meteen een Coronatest in Venlo, wanneer je twijfelt. Alleen samen krijgen we immers Corona onder controle.
Wat is Corona?
De ziekte Corona, oftewel COVID-19, wordt veroorzaakt door het virus SARS-CoV-2. De ziekte lijkt in het begin ontzettend veel op een zeer zware griep, maar kan eveneens flinke luchtwegklachten veroorzaken en koorts. In de zware Corona gevallen veroorzaakt het heftige ademhalingsproblemen, wat er zelfs toe kan leiden dat je opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Het is aangetoond dat het virus zich verspreidt middels niezen en hoesten, waarbij druppeltjes in de lucht komen. Als deze worden ingeademd door een ander persoon of de druppeltjes via een andere overdracht in de ogen, mond of neus van die persoon komen, dan kan hij of zij ook besmet raken.
Op welke symptomen moet je letten bij COVID-19?
Juist, omdat Corona veel overeenkomsten vertoont met een griep, moet je op je hoede zijn. De meest voorkomende klachten bij COVID-19 zijn:
- Hoesten
- Niezen
- Keelpijn
- Neusverkoudheid met onder andere loopneus
- Benauwdheid
- Verhoging lichaamstemperatuur of koorts
- Verlies van reuk en smaak
- Vermoeidheid
- Spierpijn
- Diarree
Vertoon je een of meerdere van bovenstaande klachten? Kies dan het zekere voor het onzekere en laat je testen op Corona.
Wat is de incubatietijd van COVID-19?
De incubatietijd bij een ziekte houdt de periode in van het moment dat je besmet raakt en het moment dat je klachten gaat vertonen. Bij COVID-19 duurt het circa vijf á zes dagen gemiddeld eer je klachten krijgt, maar de incubatietijd ligt maar liefst tussen de twee dagen en de twee weken. Bij meer dan 99 procent van alle gevallen bleek echter dat je binnen tien dagen na het laatste contact met een met Corona positief getest persoon zelf klachten vertoont. Daarom is de quarantaine aangepast naar tien dagen in plaats van twee weken.


Wat te doen bij milde klachten?
Wanneer je op een dag wakker wordt en merkt dat je een loopneus hebt, veel moet hoesten en niezen of andere milde verkoudheidsklachten vertoont, doe dan niet niks en onderneem direct actie. Laat je voor de zekerheid testen, want je kunt het Coronavirus in een milde vorm hebben en het dan toch overdragen aan iemand met wie je contact hebt, die het vervolgens in een zwaardere variant krijgt. Dit wil je niet op je geweten hebben. Voorkom dit dus door een Coronatest te ondergaan. Maak een telefonische afspraak bij de GGD of meld je digitaal aan voor een afspraak bij je lokale teststraat. Blijf in ieder geval thuis tot je de uitslag van je Coronatest terug hebt en ontvang geen bezoek meer. Ga absoluut nergens meer heen en wanneer je boodschappen nodig hebt, laat ze bezorgen op anderhalve meter afstand. Huisgenoten of mensen met wie je in contact bent geweest, hoeven niet in quarantaine zo lang je testuitslag nog niet binnen is. Ben je positief getest, dan moeten zij ook in quarantaine en zich na vijf dagen laten testen.
Het reproductiegetal is van belang
Het zogeheten R-getal, oftewel reproductiegetal, geeft weer hoe snel het Coronavirus zich onder ons verspreidt. Om de besmettingscijfers omlaag te krijgen, moet dit getal zakken onder de 1. Dit houdt in dat iemand slechts een persoon besmet, wanneer hij of zij zelf Corona heeft. Anno april 2021 ligt dit reproductiecijfer rond de 1.07. Dit houdt in dat honderd mensen, die het Coronavirus bij zich dragen 107 mensen aansteken. Dit is nog steeds aan de hoge kant.
Wat te doen bij zware klachten?
Merk je dat je een plotseling verlies van geur en smaak hebt of heb je koorts met een temperatuur hoger dan 38 graden? Ben je zelfs benauwd? Ook in dit geval moet je een afspraak maken voor een Corona pcr-test en mag je niet de deur uit en geen bezoek ontvangen. In dit geval moeten mensen met wie je in contact bent geweest en zeker je huisgenoten ook thuisblijven. Zo voorkom je namelijk dat het virus zich in stilte verspreidt. Het hoeft namelijk niet zo te zijn dat een huisgenootje ook klachten vertoont, maar deze kan het wel verspreiden bij andere mensen, die wel weer klachten vertonen.
De Coronatesten in Venlo
Om te bepalen of je besmet bent geraakt met het SARS-CoV-2 kun je anno 2021 verschillende soorten testen inzetten. Je kunt niet zelf kiezen welke test je krijgt. Je kunt zelf alleen kiezen tussen een Coronateststraat of een Corona sneltest. Hieronder volgen de verscheidene testen op een rijtje:
- De PCR-test
- LAMP-test (snelle PCR)
- Antigeen sneltest
- Ademtest. Deze sluit een besmetting uit, maar kan het virus niet goed aantonen. Is deze test positief, dan moet je nog een andere, tweede test doen.
De PCR-test voor een grote nauwkeurigheid
De PCR-test toont aan dat een stukje genetisch materiaal van SARS-CoV-2 zich bevindt in je neus- en keelslijm. De PCR-test wordt het meest gebruikt en is de betrouwbaarste test om Corona te achterhalen. Wanneer je naar een testlocatie gaat, wordt er met een wattenstaafje slijm uit je neus en keel als uitstrijkje genomen. Dit gaat naar een laboratorium om getest te worden. Zitten er namelijk deeltjes van het virus in dit slijm, dan maakt de PCR-test hier vele kopietjes van. Het wordt kortom sterk vermenigvuldigd om aan te tonen dat het er is. De PCR-test heeft een hoge gevoeligheid, wat inhoudt dat de test het virus ook detecteert bij mensen die het virus hebben gehad of die het virus in mindere mate met zich meedragen. Binnen 24-28 uur kan een getest persoon de uitslag verwachten.
PCR-test met reisdocument
Je kunt bij je PCR-test een reisdocument aanvragen. Als reiziger van dertien jaar of ouder moet je als inwoner van een hoog risicoland, waar Nederland anno 2021 onder valt, een negatieve PCR-testresultaat kunnen aantonen van maximaal 24 uur oud als je aan boord gaat van een vliegtuig of veerboot. Heb je die niet, dan moet je een negatief testresultaat van een PCR-test laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in het land van bestemming. Daarnaast moet je in deze situatie eveneens een negatieve sneltest laten zien, die maximaal 24 uur oud is. Deze verplichtingen gelden niet als je met je auto, per bus of trein reist.
Hoog-risicolanden
Reizigers uit hoog-risicogebieden vormen een risico op het verspreiden en de import van het SARS-CoV-2 virus in een bepaald land. Hoog-risicolanden vind je buiten de Europese Unie en binnen Europa. Op de Rijksoverheid kun je de lijsten met landen raadplegen, waar een verhoogd risico geldt. De verplichte negatieve testresultaten, die je vanuit deze landen moet aantonen, dienen niet als vervanging van andere coronamaatregelen, zoals het inreisverbod en de verplichte quarantaine na het reizen.
Venlo en werken in Duitsland
Door de pandemie adviseert de Nederlandse overheid om reizen naar het buitenland te voorkomen. Per 6 april 2021 is Nederland door buurland Duitsland aangemerkt als een hoog-risicoland. Aangezien Venlo kort aan de Duitse grens ligt, is het logisch dat veel mensen net over de grens werken. Dit houdt in dat er strenge inreisbeperkingen gelden. Verblijf je meerdere dagen in Duitsland, dan moet je je officieel inschrijven en bij aankomst in Duitsland ga je in quarantaine. Bij aankomst met je auto, per trein, bus, vliegtuig of boot ben je verplicht een negatieve Coronatestuitslag te laten zien, die niet ouder is dan 48 uur. Ook voor een korte reis naar Duitsland moet je je digitaal aanmelden. De regels verschillen wel per Duitse deelstaat, dus lees altijd voor je op reis gaat de maatregelen in betreffende deelstaat goed door om verrassingen te voorkomen.
Wat moet op je testresultaat vermeld zijn?
De negatieve test moet in Duits, Engels, Frans, Italiaans, Nederlands, Portugees of Spaans weergegeven zijn, zodat deze afgelezen kan worden bij de douane. De test wordt verder op vijf punten nageslagen:
- Testtype: het moet een moleculaire NAAT-test zijn. Dit houdt in: PCR- of LAMP-testen.
- Testresultaat: deze moet negatief zijn.
- Voor- en achternaam: deze moeten overeenkomen in je paspoort.
- Datum en tijd van afname Coronatest
- Gegevens van het laboratorium, die je test heeft afgenomen.
PCR testlocaties in Venlo
In Venlo kun je terecht vanaf 1 september 2020 aan de Willem Barentszweg 8. Voorheen was de tijdelijke testlocatie aan de Nijmeegseweg 40, maar deze komt langzaamaan te vervallen zodra de Willem Barentszweg meer functies gaat overnemen. De nieuwe locatie aan de Willem Barentszweg is groter en kan dientengevolge een grotere doorstroom realiseren van de bezoekers van de teststraat. Ook kan door de grote ruimte en de indeling van de ruimte opgeschaald worden, wanneer er een toename aan testen zal gaan plaatsvinden. Andere voordelen van de locatie zijn:
- Prettigere testomstandigheden
- Verbeterde werkomstandigheden
- Voldoende ruimte voor materialen en apparatuur
- Gemakkelijke toegang voor auto’s, maar ook voetgangers, fietsers, brommers en scooters
De LAMP-test
De LAMP-test wordt ook wel de snelle PCR-test genoemd, want in principe is de LAMP-test ook een vermenigvuldigheidstest waarbij stukjes van het genetisch materiaal van SARS-CoV-2 gekopieerd worden. De manier waarop dit gebeurt, is wel totaal anders dan bij de PCR-test. Een LAMP-test vindt namelijk plaats bij eenzelfde temperatuur, waardoor deze test beduidend sneller is dan de PCR. Voor de loop-mediated isothermal amplification test zijn andere stoffen en apparaten nodig, zodat de LAMP-testen de PCR kunnen aanvullen bij schaarste.
De antigeen sneltest
Een antigeen sneltest toont de eiwitten (antigenen) van het SARS-CoV-2 aan in je neus- en keelslijm. De antigenen veroorzaken in je lichaam een afweerreactie. Hierdoor is dit een snelle manier om te achterhalen of je COVID-19 hebt. Over het algemeen krijg je na een kwartier al je testresultaat terug bij een antigeen sneltest. Deze test kan ook buiten een laboratorium uitgevoerd worden, waardoor je deze sneltesten tegenwoordig ook online of in de apotheek zelfs kunt kopen. De sneltest is wel een stuk minder gevoelig dan de PCR-test, waardoor je negatief kunt testen als je te weinig virusdeeltjes met je meedraagt.

Sneltest in Venlo
Wanneer je keuze is gevallen op een coronasneltest, dan heb je meerdere opties. Je kunt kiezen voor een antigeen sneltest. Hiervoor betaal je rond de €69. Je kunt er ook voor kiezen om een sneltest te doen met een officieel door het RIVM goedgekeurde reiscertificaat. Of je kunt een sneltest doen tezamen met antistoftest. Let wel op dat het reiscertificaat in slechts sommige gevallen wordt goedgekeurd met de sneltest. Meestal heeft het reiscertificaat betrekking op de PCR-test. Kortom, schaf je een sneltest aan met reiscertificaat, dan kan het zo zijn dat er alsnog gevraagd wordt om het testresultaat van een PCR-test, voordat je wordt toegelaten tot een ander land.
Vaccinaties tegen COVID-19
Begin januari 2021 startte ook Nederland met de vaccinaties tegen Corona. In Nederland worden er meerdere vaccins toegepast ter voorkoming van de ziekte door het SARS-CoV-2 virus. Alle vaccins zijn goedgekeurd, maar de manier waarop ze te werk gaan is verschillend. Dit zijn de verschillende vaccinaties in Nederland anno april 2021:
- Pfizer
- AstraZeneca
- Moderna
- Janssen
Pfizer/BioNTech voor een top bescherming
Het Coronavaccin Pfizer was de eerste vaccinatie, die in Nederland op de markt kwam. Mensen vanaf achttien jaar komen voor dit vaccin in aanmerking en het beschermt je tegen Corona voor maar liefst 95 procent. Het vaccin is uitgebreid beoordeeld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Pfizer werkt ook bij ouderen en risicogroepen. Bij dit vaccin heb je twee spuiten nodig, die binnen zes weken moeten hebben plaatsgevonden. Het nadeel van dit vaccin is dat het zeer koud bewaard moet worden en hierdoor alleen op officiële GGD-locaties toegediend kan worden.
AstraZeneca: het alom omstreden vaccin
Voor het vaccin AstraZeneca kom je in aanmerking als je ouder bent dan achttien jaar. AstraZeneca is uitgebreid beoordeeld door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, maar toch is het vaccin nu al tweemaal stop gelegd. Na het spoedadvies van de Gezondheidsraad op 8 april is besloten geworden dat het vaccin niet meer toegediend mag worden aan mensen jonger dan zestig jaar om trombose te voorkomen. Het vaccin beschermt mensen voor ongeveer zestig procent tegen Corona en bestaat net als Pfizer uit twee prikken, waartussen een periode mag zitten van vier tot twaalf weken. De voordelen van dit vaccin zijn dat het bescherming biedt tegen de meerdere Corona-varianten en het kan gemakkelijk bewaard en opgeslagen worden, zodat meerdere locaties het vaccin kunnen toedienen.
Het Moderna vaccin
Het Coronavaccin Moderna is geschikt voor mensen vanaf achttien jaar oud en werkt voor 94 procent tegen Corona. Het vaccin is beoordeeld door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en door het Europese Geneesmiddelen Agentschap. Het vaccin werkt ook prima bij oudere bevolkingsgroepen en bij risicogroepen. Vaccinatie met Moderna bestaat uit twee prikken, die binnen 28 dagen toegediend moeten worden. Moderna is makkelijk te bewaren en werkt ook bij nieuwe mutaties van het virus, zoals de Britse variant.
Janssen van eigen bodem
Het Coronavaccin Janssen is ontwikkeld in Leiden, maar het is uitgebreid beoordeeld en goedgekeurd door zowel het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen als het Europese Geneesmiddelen Agentschap. Iedereen ouder dan achttien jaar komt in Nederland voor deze vaccinatie in aanmerking. Janssen biedt een bescherming van 67 procent tegen COVID-19. Bijzonder aan dit vaccin is dat je slechts een spuit nodig hebt om goed beschermd te zijn. Vanaf ongeveer een maand na je vaccinatie ben je beschermd tegen COVID-19. Voor zover bekend is, werkt Janssen ook tegen de bekende Coronamutaties.
Vaccineren in Venlo
Wanneer je een uitnodiging voor een vaccinatie ontvangt, moet je meteen bellen om de afspraken van de prikken in te plannen. In de regio Limburg-Noord is de officiële GGD vaccinatieplaats te vinden op het Kazerneterrein in Venlo/Blerick. Voor de AstraZeneca vaccinaties kun je vaak al terecht bij je huisartsenpraktijk, zoals huisartsenpraktijk Venlo-Zuid en Medisch Centrum Lambertus.
Corona maatregelen in gemeente Venlo
Gezien het feit dat het nog even wachten is, totdat iedere inwoner van Venlo (en andere gemeenten in Nederland) gevaccineerd zijn, moeten tot die tijd de Corona maatregelen strikt nageleefd worden. In Venlo zijn die niet anders dan er landelijk bepaald is door de Nederlandse overheid:
- 1.5 meter afstand houden
- Handen wassen en desinfecteren
- Niest en hoest in elleboog
- Geen handen schudden
- Winkelen op afspraak en winkel alleen
- Volwassenen sporten alleen of hoogstens met vier man buiten.
- Kinderen tot en met 17 jaar mogen in teamverband sporten, maar alleen buiten.
- Zwemles voor kinderen tot 12 mag weer.
- Jongvolwassenen tot 26 mogen buiten sporten in teamverband en alleen met clubs uit eigen vereniging.
- Alleen essentiële winkels, zoals supermarkten, zijn open
- Avondklok vanaf tien uur
- Een persoon bezoekregeling
- Geen alcohol verkoop na acht uur
- Bij klachten thuis blijven en laten testen
- Mondkapjesplicht van mensen boven de dertien jaar oud in publieke ruimtes

Tegemoetkomingen gemeente Venlo
In de gemeente Venlo kun je aanspraak maken voor financiële hulp, wanneer je getroffen bent door de Coronamaatregelen en de landelijke lockdown. Is jouw salaris als werknemer met tenminste dertig procent gedaald, dan heb je recht op financiële ondersteuning. Deze kun je aanvragen middels de TONK. De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten is bedoeld, wanneer je problemen ondervindt door de lockdown aan het betalen van je woonkosten. Voor zelfstandige ondernemers die getroffen worden door de Coronacrisis, zijn er ook een aantal maatregelen opgericht:
- De Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers
- De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten
- De huurkorting voor huurders van gemeentelijk vastgoed voor zowel de horeca als de detailhandel.
- De NOW om je personeel door te kunnen blijven betalen ook al is er geen werk op het moment.
Voor de cultuursector only
Voor de cultuursector van Venlo heeft de gemeente een steun- en herstelpakket opgesteld. Als een culturele stichting of vereniging heb je ook recht op financiële ondersteuning. Deze ondersteuning is ter compensatie, opdat herstel in de komende periodes gestimuleerd wordt. Met dit pakket probeert de gemeente Venlo de bestaande infrastructuur en nieuwe projecten op het gebied van cultuur te steunen.
Corona statistieken in Venlo
In Venlo wonen ongeveer 102.000 inwoners, waarvan bijna 10.000 mensen positief op Corona zijn getest. Dat is bijna tien procent van alle inwoners in Venlo. Dagelijks zit het besmettingscijfer op 48 personen op 100.000 man die positief testen op Corona. 35 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis en er zijn 145 overledenen met als oorzaak Corona geteld. Regionaal gezien zijn deze hoge getallen te verklaren, doordat de Coronacijfers van regio Noord- en Midden-Limburg de laatste weken weer drastisch zijn toegenomen. In de laatste week van maart testten bijna drieduizend Limburgers positief op Corona. Noord- en Midden-Limburg hadden met circa 339 besmettingen per 100.000 inwoners een tweede plek op de landelijke lijst van Corona-besmettingen gehaald. Alleen Zuid-Holland stond hoger. Venlo is binnen Limburg de gemeente, die het zwaarst getroffen is met een gemiddelde van bijna 502 personen op de 100.000 inwoners. Het RIVM is hiernaar een onderzoek gestart. Men verwacht dat de hoogte van de cijfers iets te maken heeft met luchtstromen en verontreinigingen van het dichtbij gelegen Ruhrgebied, maar onderzoek moet dit nog definitief aantonen.