2020 zal voor altijd de geschiedenisboeken ingaan als het jaar, waarin COVID-19 de hele wereld in zijn greep hield. De Coronacrisis in Nederland begon 27 februari 2020, toen het eerste Coronageval binnen onze landsgrenzen geconstateerd werd in de provincie Noord-Brabant. Als gevolg van het carnaval seizoen en de vele mensen op wintersport in het buitenland, kon het virus zich snel in Nederland verspreiden, waardoor er in maart al besloten werd tot een intelligente lockdown. Ook het Limburgse plaatsje Maasbree, onderdeel van gemeente Peel en Maas, werd door de Coronacrisis hard getroffen, ondanks dat de beruchte Maasbreese dokter blijft vasthouden aan zijn Corona ontkennende ideeën.
Corona in een notendop
COVID-19 bestaat uit het nieuwe en erg besmettelijk SARS-CoV-2 virus, dat via druppeltjes aan andere mensen wordt doorgegeven. Als je niest of hoest ontstaan er druppeltjes, die het virus met zich meedragen. Door deze druppeltjes in te ademen of door je met de druppeltjes besmette handen in de ogen, neus of mond te krijgen, kunnen andere personen besmet raken. Vandaar de anderhalve meter afstand regel en het altijd handen wassen plus desinfecteren van je handen. Dit reduceert de besmettingskans aanzienlijk.
De symptomen van COVID-19
Het gevaarlijke aan Corona is ten eerste dat de symptomen heel veel lijken op een normale verkoudheid/griep. Zeker, wanneer je een milde variant bij je draagt, waarbij je nauwelijks klachten ervaart. En zonder dat je het door hebt, geef je vervolgens het virus aan iemand door, die er misschien wel veel last van krijgt. De symptomen van COVID-19 zijn als volgt:
- Hoesten
- Niesen
- Neusverkoudheid
- Keelpijn
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Kortademigheid
- Koorts
- Spierpijn
- Plotseling verlies geur en smaak
- Diarree
Heb je een of meerdere van bovengenoemde klachten? Doe dan voor de zekerheid een coronatest. Alleen samen krijgen we Corona onder controle.
Je hebt klachten. Wat nu?
Ook al ervaar je lichte Coronaklachten, is het beter om je te laten testen. Je wil immers niet het virus overdragen aan vrienden, collega’s of familieleden. Corona heeft een lange incubatietijd. Dit houdt in dat er veel dagen kunnen zitten tussen het moment van besmetting en het vertonen van klachten. Voorheen dacht men dat hier twee á veertien dagen tussen kon zitten. Daarom was een verplichte quarantaine bij Coronaklachten maar liefst twee weken lang. Later is in 99 procent van de gevallen gebleken dat de incubatietijd maximaal tien dagen bedroeg en is de quarantaine periode dientengevolge ingekort. Maar wanneer je in aanraking bent geweest met iemand die positief getest is op Corona of wanneer je zelf klachten ervaart, die nog niet negatief getest zijn, dan moet je in thuisisolatie en je laten testen in Maasbree. Zo lang je geen negatief testresultaat hebt, blijf je thuis, ontvang je geen bezoek en laat je anderen je boodschappen brengen of je laat boodschappen bezorgen. Allemaal op anderhalve meter afstand uiteraard.

De coronatesten in Maasbree
Cruciaal is om je op tijd te laten testen, wanneer je Coronaklachten ervaart om verdere besmettingen te komen. Dit reproductiegetal moet onder de 1 komen, wat inhoudt dat je nog maar slechts een ander kunt besmetten in plaats van de voorheen twee á drie man. Om te bepalen of je besmet bent met het SARS-CoV-2 virus is, kun je verscheidene coronatesten ondergaan:
- PCR-test
- LAMP-test
- Antigeen sneltest
- Ademtest
- PCR-test
De PCR-test is de meest gebruikte en de meest nauwkeurige Coronatest. Deze test wordt ook gebruikt in de officiële teststraten. Bij de test wordt met een wattenstaafje neusslijm en keelslijm weggenomen voor onderzoek. In dit neus- en keelslijm kan een stukje genetisch materiaal van SARS-CoV-2 zich bevinden. In het laboratorium wordt je uitstrijkje getest. Heb je het virus onder de leden, dan zal de PCR-test kopieën maken van het genetisch materiaal en zich dus vermenigvuldigen. Daarom wordt de PCR-test ook wel een vermenigvuldigingstest genoemd. De PCR-test is daarbij heel nauwkeurig. Corona wordt ook gedetecteerd, wanneer je het virus al gehad hebt en wanneer je slechts weinig virusdeeltjes bij je draagt. De testresultaten laten wel wat langer op zich wachten: binnen 24 á 48 uur heb je jouw testuitslag terug.
Testlocaties in Maasbree
GGD Limburg-Noord heeft een aantal testlocaties geopend in Midden-Limburg en Noord-Limburg. De grootste en bekendste bevindt zich in Venlo/Blerick in een loods op de Nijmeegseweg 40. In november 2020 is er ook een locatie geopend in Roermond op het bedrijventerrein Merum langs de A73. Om een testafspraak te maken kun je bellen met het landelijke afsprakennummer 0800-1202 of je maakt online een afspraak op www.coronatest.nl.

PCR-test met een reisdocument
Je kunt bij je PCR-test een reisdocument aanvragen. Ben je een reiziger van dertien jaar of ouder moet je een negatief PCR-testresultaat kunnen aantonen van maximaal 24 uur oud als je aan boord gaat van een vliegtuig of veerboot. Het PCR-test certificaat wordt geaccepteerd door werkgevers, maar wordt ook erkend om mee te reizen. Heb je geen actuele PCR-testuitslag bij de hand, dan moet je een negatief testresultaat van een PCR-test laten zien, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in het land van bestemming. Daarnaast moet je in deze situatie eveneens een negatieve sneltest laten zien, die maximaal 24 uur oud is. Deze verplichtingen gelden niet als je met je auto, per bus of trein reist.
Let op voor Duitsland
Aangezien het Limburgse Maasbree dichtbij de Duitse grens ligt en er veel Nederlanders in Duitsland werkzaam zijn of ons buurland bezoeken om te tanken of boodschappen te doen, moet je er rekening mee houden dat Nederland voor de Duitsers geldt als hoog-risicoland. Dit houdt in dat je Duitsland alleen in komt, nadat je jouw reis officieel hebt aangemeld. Blijf je langer dan een dag, ga je eerst in Duitsland in quarantaine. Voor dagelijkse forenzen geldt dat je een negatieve Coronatestuitslag moet laten zien, die niet ouder is dan twee dagen. De regels verschillen wel per Duitse deelstaat.
De antigeen sneltest in Maasbree
Een antigeen sneltest toont de antigenen van het SARS-CoV-2 aan in je neus- en keelslijm, die een afweerreactie in je lichaam teweeg brengen. Deze test kan snel plaatsvinden. Over het algemeen weet je binnen een kwartier al of je besmet bent met COVID-19. Deze test hoeft niet langer in een laboratorium uitgevoerd te worden, waardoor je sneltesten in Maasbree ook al in apotheken of online kunt kopen. Het nadeel is dat deze test minder gevoelig is dan de PCR-test, waardoor je negatief kunt testen als je weinig virusdeeltjes bij je draagt.
De antigeen sneltest met een reiscertificaat
De antigeen sneltest kun je op veel locaties ook tezamen met een reiscertificaat kopen. Let hierbij wel op dat sneltesten en zelftesten geen toegangstesten zijn. Hiervoor kun je in de toekomst naar speciale testlocaties gaan, waar je een negatief testbewijs krijgt. Dit houdt dus in dat je, wanneer je reist naar het buitenland, toch vaak ook nog een negatief PCR-testresultaat moet aantonen, voordat je de grens over mag.

Vaccinaties tegen COVID-19
Gelukkig begon in januari 2021 de eerste inentingen tegen het Coronavirus. Er zijn momenteel een viertal vaccins in omloop, die allemaal goedgekeurd zijn door het Europees geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Dat zijn:
- De Pfizer vaccins: biedt een bescherming van 95 procent, voor iedereen boven de achttien jaar en bestaande uit twee prikken.
- De AstraZeneca vaccins: biedt een bescherming van 60 procent, voor iedereen boven de zestig jaar en bestaande uit twee prikken. Biedt tevens bescherming tegen Corona mutaties.
- De Moderna vaccins: biedt een bescherming van 94 procent, voor iedereen boven de achttien jaar en bestaande uit – twee prikken. Biedt tevens bescherming tegen Corona mutaties.
- De Janssen vaccins: biedt een bescherming van 67 procent, voor iedereen boven de achttien jaar en bestaande uit slechts een prik. Biedt tevens bescherming tegen Corona mutaties.
De vaccinatielocaties voor inwoners van Maasbree
In Noord-Limburg en Midden-Limburg zijn er inmiddels vier vaccinatielocaties opgericht:
- Op het Kazerneterrein van Venlo/Blerick
- Poort van Limburg aan de Werthaboulevard 1 te Weert
- De Voorde 40 in Venray
- Boven de Wolfskuil 12 te Roermond
- Corona statistieken van Maasbree
In de gemeente Peel en Maas, waarvan Maasbree onderdeel is, wonen iets meer dan 43.000 inwoners. Hiervan zijn er in totaal 3713 mensen positief op Corona getest. Er zijn 47 mensen in het ziekenhuis opgenomen en 80 zijn er overleden met COVID-19 als doodsoorzaak geregistreerd. Dit is een gemiddelde van 64.5 op de 100.000 inwoners, die positief getest wordt.