Tarieven PCR-testen met COVID reisverklaring
☝Hier & Boek Vandaag!☝

Horst aan de Maas en alles wat je wil weten over Corona, Coronatesten en de Coronavaccinaties

Horst aan de Maas en alles wat je wil weten over Corona, Coronatesten en de Coronavaccinaties

Corona houdt Nederland al in zijn greep vanaf het eerste officiële Coronageval op 27 februari 2020. Een jaar later zitten Nederland en de halve wereld nog in een lockdown en in april 2021 veroorzaakt een derde Coronagolf nieuwe en veel slachtoffers en dat terwijl de Coronavaccinaties al in volle gang zijn. Ook Horst aan de Maas wordt flink getroffen door de derde golf van de pandemie. Samen met andere gebieden van Noord- en Midden-Limburg valt Horst aan de Maas onder de top drie van grootste Coronabrandhaarden van het moment. Alleen Zuid-Holland staat hier nog boven.

Nog eens kort: wat is COVID-19?

In een notendop is Corona oftewel COVID-19 een ziekte, dat ontstaat door het nieuwe en zeer besmettelijke SARS-CoV-2 virus. SARS-CoV-2 komt voor in druppeltjes, die veroorzaakt worden bij het hoesten, niesen en zelfs bij dingen als hard praten, zingen en juichen. Wanneer iemand anders deze druppels inademt of hij krijgt de druppels in zijn ogen, neus of mond via bijvoorbeeld zijn handen, dan kan deze persoon ook besmet raken. Daarom is de anderhalve meter regel in het leven geroepen en word je dringend verzocht je handen twintig seconden te wassen en veel te desinfecteren.

Hoe weet je of je Corona hebt?

Het meest verraderlijke aan Corona is dat je het in het beginstadium vaak kunt verwarren met een griep, aangezien de symptomen vaak hetzelfde zijn. Hieronder volgen de meest voorkomende Coronaklachten:

  • Diarree
  • Hoesten
  • Hoofdpijn
  • Keelpijn
  • Kortademigheid
  • Koorts
  • Neusverkoudheid
  • Niesen
  • Plotseling verlies geur en smaak
  • Spierpijn
  • Vermoeidheid

Heb je een of meerdere van bovenstaande klachten, dan is het raadzaam dat je je laat testen op Corona om te voorkomen dat je vrienden, collega’s of familieleden eveneens besmet.

Testen op Corona

Je hebt ontdekt dat je klachten hebt en gaat je testen. Wat houdt dit nu voor jou in? Als je klachten hebt of je hebt ontdekt dat je in contact bent geweest met iemand, die positief is getest op Corona, dan ga je in quarantaine tot je zelf negatief getest bent. In quarantaine gaan betekent dat je je huis niet meer verlaat, je ontvangt geen bezoek en zaken als boodschappen laat je door vrienden bezorgen of door de bezorgdiensten van de supermarkt op anderhalve meter afstand. Zelfs met lichte klachten, is een Coronatest noodzakelijk. COVID-19 heeft namelijk een lange incubatietijd van tussen de twee en veertien dagen. Dit houdt in dat er een lange tijd kan zitten tussen het moment van besmetting en het vertonen van de eerste klachten. Dit houdt in dat je in die tijd veel andere mensen kunt besmetten, waardoor het reproductiegetal hoger dan de een ligt.

Prijzen PCR sneltest met COVID reisverklaring
☝Klik hierboven - Koop Vandaag je test!☝

Corona laten testen in Horst aan de Maas

Het is dus van belang dat je je laat testen. Na drie á vijf dagen kun je het SARS-CoV-2 met een test van je neus- en keelslijm gemakkelijk aantonen. In deze periode is de test kortom het nauwkeurigst. Er zijn verschillende Coronatesten op de markt:

  • De PCR-test
  • De antigeen sneltest
  • De LAMP-test

De ademtest. Deze is in zichzelf niet uitsluitend. Test je hier positief, dan moet je nog een van de andere drie Coronatesten doen.

De PCR-test in Horst aan de Maas

De PCR-test wordt gebruikt in de door de GGD opgestelde teststraten. De PCR-test is daarom de meest gebruikte Coronatest en tevens de meest nauwkeurige. Bij een PCR-test wordt er met een wattenstaafje neuslijm en keelslijm bij je weggenomen en in een laboratorium onderzocht. Zitten er genetische stukjes van het SARS-CoV-2 in je slijm, dan zullen er kopieën worden gemaakt van deze stukjes en zullen zij zich vermenigvuldigen. Een PCR-test toont ook COVID-19 aan, wanneer er slechts weinig deeltjes in je aanwezig zijn of wanneer je het SARS-CoV-2 reeds onder de leden hebt gehad. Hiermee is de PCR-test zeer gevoelig.

PCR-testlocaties in Horst aan de Maas

GGD Limburg-Noord heeft een aantal testlocaties geopend in Midden-Limburg en Noord-Limburg. Er zijn er twee, die dichtbij testlocatie Horst aan de Maas liggen. De eerste is ook meteen de grootste en bekendste en deze bevindt zich in Venlo/Blerick in een loods op de Nijmeegseweg 40. Er is eind vorig jaar tevens een testlocatie geopend in Roermond op het bedrijventerrein Merum langs de A73. Om een testafspraak te maken kun je bellen met het landelijke afsprakennummer 0800-1202 of je maakt online een afspraak op www.coronatest.nl. bij laatstgenoemde heb je een DigiD nodig.

Een PCR-test met reiscertificaat

Een reiscertificaat en een negatieve PCR-test heb je nodig, wanneer je genoodzaakt bent om een buitenlandse reis te maken. Ben je namelijk dertien jaar of ouder, dan moet je een negatieve PCR-testuitslag kunnen aantonen, wanneer je aan boord gaat van een vliegtuig of ferry. De testuitslag moet maximaal 24 uur oud zijn. Heb je deze niet, dan moet je een negatieve PCR-test aantonen, die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in het land van bestemming. Daarnaast moet je in deze situatie eveneens een negatieve sneltest laten zien, die maximaal 24 uur oud is. Afhankelijk van je reisbestemming, heb je deze verplichtingen niet als je met je auto, per bus of per trein reist.

Reizen naar Duitsland vanuit Horst aan de Maas

Vanaf 6 april 2021 geldt Nederland als een hoog-risicogebied voor de Duitsers. Dit heeft voor Nederlanders ernstige inreisbeperkingen tot gevolg. Zelfs als je in Duitsland werkt of je bent er slechts even voor een boodschap of om te tanken, dan moet je je bezoek officieel aanmelden en moet je een negatief testresultaat kunnen aantonen, die niet ouder is dan 48 uur. Verblijf je langer op Duitse bodem vanwege een zakenreis en dergelijken, dan moet je tevens in Duitsland in quarantaine gaan. De regels verschillen wel per Duitse deelstaat, dus kijk het altijd goed na, wanneer je naar Duitsland moet reizen.

Een sneltest in Horst aan de Maas

Een antigeen sneltest toont eiwitten-antigenen van SARS-CoV-2 aan in je neusslijm en keelslijm. Het lichaam reageert op deze aanwezigheid van antigenen en start een afweerreactie op basis hiervan op. Een antigeen sneltest hoeft niet in een laboratorium plaats te vinden, wat twee voordelen met zich meebrengt. Ten eerste heb je snel je testresultaten terug; doorgaans weet je binnen een kwartier of je positief getest bent of niet. Ten tweede kun je sneltesten ook gemakkelijk zelf aanschaffen en zelf doen. Bij sommige apotheken kun je al terecht of je bestelt de test online.

Een sneltest in Horst aan de Maas

Een sneltest in Horst aan de Maas met een reisdocument

Wanneer je geen PCR-test kunt aantonen, wanneer je reist van of naar het buitenland, dan kan een negatieve sneltest ook voldoende zijn als reisdocument. Hieraan zitten wel een paar strenge voorwaarden verbonden:

  • Sneltest is negatief en maximaal 24 uur oud
  • De testresultaten zijn weergegeven in Engels, Duits, Italiaans, Nederlands, Spaans , Frans of Portugees
  • Type test: antigeen sneltest of NAAT(PCR)test.
  • Negatieve uitslag
  • Datum en tijd van afname van de test weergegeven
  • Op testuitslag staat logo of kenmerk van arts of instituut

Vaccinaties corona in Horst aan de Maas

In Horst aan de Maas wordt er gevaccineerd met de vier Corona vaccins: Pfizer, AstraZeneca, Moderna en binnenkort Janssen. Alle vaccins zijn goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelen Agentschap en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen. Wanneer je opgeroepen wordt in gemeente Horst aan de Maas voor een vaccinatie, dan moet je naar het Kazerneterrein in Venlo/Blerick, waar GGD Limburg-Noord de vaccinatie uitvoert.

Corona statistieken in Horst aan de Maas

De derde COVID-19 golf treft Horst aan de Maas hard. Samen met andere regio’s uit Noord- en Midden-Limburg staat Horst aan de Maas in de top drie van Coronabrandhaarden van dit moment. Elke dag worden er nog rond de 45 mensen positief getest, wat zorgt voor een gemiddeld aantal positief getest personen op de 100.000 inwoners van 108.4.